Verdens beste liveband? Kvelertak blåste taket av Arena på Roskildes tredje dag.

Kvelertak ThumbnailAsbjørn Slettemark introduserte bandet fra «the mighty fjords of Western Norway» som det beste livebandet på kloden. Etter dagens triumfferd blir det vanskelig å nekte på den påstanden.

Jeg har sett Kvelertak én gang før. Da de spilte på Bukta i 2011 leverte de en vanvittig god konsert på en altfor liten scene. Festivalledelsen hadde antakelig ikke skjønt hvor store de egentlig var allerede da, og plasserte dem i Paradisbukta heller enn på hovedscenen. På Roskilde fikk de større boltreplass på festivalens nest største scene og fylte den til randen med blodtørst.

Vidar Landa og Marvin Nygård.
Vidar Landa og Marvin Nygård.

Da Vidar Landa kom ut på scenen og fyrte i gang gitaren mens vokalist Erlend Hjelvik sto midt på scenen med ulvemaske og hisset opp publikum var det ikke vanskelig å skjønne at dette kom til å bli noe helt spesielt. Da resten av bandet var på plass og de tok løs var det ikke lenger tvil. Kvelertak er et vanvittig bra liveband. De er knalltighte. De er flinke. De poserer konstant helt fremme på scenen, gjerne oppå monitorene, og de har en fantastisk kontakt med publikum gjennom hele konserten.

Kvelertak
Kvelertak hadde en enormt bra kontakt med publikum hele veien fra begynnelse til slutt.

Vi ble servert en god blanding av låter fra første og andre album og selv om jeg så gjerne skulle fått høre Mjød, så savnes den allikevel ikke. Samtlige låter ble spilt med en utrolig autoritet og samspilthet som setter de fleste andre band i skyggen. Særlig Offernatt og Bruane brenn var over all forventning i dag, og da mastodonten Blodtørst endelig kom mot slutten av konserten gikk moshpiten amok. På tide. Jeg syns jeg fikk stå litt vel i fred der framme.

Kvelertak Flagg
Jada. Eget flagg må man ha.

Det var tydelig at Kvelertak koste seg på scenen, og de uttrykte også sin begeistring over å få spille der flere ganger i løpet av konserten. Roskildefestivalen var den første festivalen de spilte på. De ble booket inn allerede i 2009, før de i det hele tatt hadde sluppet debutalbumet sitt, og spilte for 3000 mennesker. I dag sto de foran nesten 20000 fans som fikk akkurat det de forventet. Fyr og flamme og full fest hele veien hjem. Det var sjelden stille på scenen. Mange av låtene gled hardt og kontant over i hverandre med en så stor selvsikkerhet og samspilthet at man bare ble stående å måpe.

Hele bandet, med unntak av trommisen, hev seg ut blant publikum. Du ser kanskje gitaren til Vidar Landa der borte?
Hele bandet, med unntak av trommisen, hev seg ut blant publikum. Du ser kanskje gitaren til Vidar Landa der borte?

Da kveldens siste låt gikk mot slutten var det tid for crowdsurfing. Hvem bryr seg om festivalens forbud mot dette når man er sjefer over samtlige til stede? Alle i bandet, med unntakt av trommisen, hoppet ned av scenen og lot seg flyte oppå et overtakknemlig publikum. Gitarene? De var selvfølgelig med ut. For å unngå at det gikk helt bajs med lyden kom en gitartekniker inn på scenen og holdt stand som fjerdegitarist mens de andre koste seg med fansen. Det er ikke hvem som helst som kan klare et sånn stunt, men for Kvelertak så det ut til å være den mest naturlige ting i verden å gjøre.

"Verdens beste liveband", sa Asbjørn Slettemark før konserten. Mange av de oppmøtte er nok enig med ham etter i dag.
«Verdens beste liveband», sa Asbjørn Slettemark før konserten. Mange av de oppmøtte er nok enig med ham etter dagens maktdemonstrasjon.

Så, Asbjørn Slettemark. Er Kvelertak virkelig verdens beste liveband? Ja, jeg tror det. Dagens maktdemonstrasjon fra rogalendingene gjør det i hvert fall vanskelig for andre å rive dem ned fra tronen. Neste gang de spiller på Roskilde blir det forhåpentlig på kveldstid på Orange Scene.

Ja. Du kan godt rekke armen fornøyd i været. Dette var vanvittig fett.
Ja. Du kan godt rekke armen fornøyd i været. Dette var vanvittig fett.

2 kommentarer

Legg igjen noen ord her.

%d bloggere liker dette: