Har streitingene overtatt?

Vanlige folk 2Har streitingene tatt over rockefistivalene? Har rocken tapt for mainstreamhelvetet? Jeg har lett etter den gode gamle hippien, men han var ikke lett å finne.

De store festivalene i Norge har, kanskje med unntak av Buktafestivalen, bevegd seg mer og mer i retning av streitingfestivaler. Det sier i hvert fall ryktet. Hva skjedde med rocken? Har streitingene overtatt scenen med alle pengene sine og behovet for kontinuerlig partystemning? Er det ikke lenger rom for de gode rockefestivalene? Hovefestivalen er jo kroneksemplet på at det har bikket helt over, med noe som kunne vært helt fantastisk bra, men som har blitt en jævla sossefest.

Det er ikke så vanskelig å forstå at festivalene prøver å tilpasse seg det store mainstream-markedet, for det er jo der mesteparten av pengene ligger. Enhver festival er avhengig av grunker i kassa for å holde apparatet gående år etter år, og hvis det betyr å selge sjela si til sossesatan så gjør de gjerne det.

Men Norge er Norge og oljepenger er oljepenger. Hvordan er ståa på Roskildefestivalen – Danmarks festivalflaggskip? Da jeg sist var her, for 14 år siden, var det ganske anderledes enn det er nå. Da var det Rock og Rolf for alle penga, hippier og stonere over alt og sossene, vel… hvor var de egentlig den gang? Før jeg dro ned hit i år, var jeg en smule bekymret med tanke på musikken som fylte programmet. Ja, det var noe rock, men det var også en solid dose typisk P3-pjatt som Truls, Highasakite og, hold deg fast, Rihanna.

Følelsen var ikke god til å begynne med, men etter hvert som jeg gikk mer inn i programmet og virkelig så hva som sto der oppdaget jeg til min store glede at det var veldig mye bra der. Det vil ikke bli så veldig vanskelig å fylle dagene med konserter jeg faktisk har lyst til å se. Når band som Savages, Animal Collective, Kvelertak, Unknown Mortal Orchestra, Sigur Ros, Parquet Courts, King Tuff og Jake Bugg spiller her er det jo nødt til å bli bra, selv om Rihanna er en av headlinerne.

Hardrocker
Se! En ekte rocker!

Men nå mister jeg litt fokus her. Har streitingene overtatt, også på Roskilde? Ute på campen ser jeg mye forskjellig slags folk. Det er selvfølgelig en del overdrevet oppdollede sosseberter og gutter med dyre merkeshortser nedpå rævva og Björn Borg-boxer trukket opp til brystet, men det er også en del dreadlocks og fillete dongerijakker med Metallica, Slayer og diverse andre rockebandlogoer på ryggen. Det er mange som ser ut som om de ikke vet hva et klesskift er, men det kommer kanskje av at de aldri har lagt seg siden lørdag. Hippiene, da? Hvor er de? Kanskje den tidligere utdøende rase endelig har blitt det den sto i fare for å bli. Utdødd.

Mest av alt ser jeg helt vanlig folk. Folk som ikke bryr seg om å være verken det ene eller det andre. Folk som godt kan finne på å like både Rihanna, Queens of the Stone Age, Truls og Kvelertak. Disse går ikke rundt i butikkhullete bukser og Vans off the Wall-sko med DC-capsen bak fram. De går ikke med bandlogos sydd fast på jakkeryggen. De går i de klærne de vanligvis går i. De er på festival fordi det er det feteste de kan gjøre denne sommeren, og de gidder ikke anstrenge seg for å være noe annet enn det de i utgangspunktet er. Dette gleder mitt hjerte å se.

Mest av alt finner man helt vanlige folk på Roskildefestivalen...
Mest av alt finner man helt vanlige folk på Roskildefestivalen…
... og noen uvanlig vanlige folk.
… og noen uvanlig vanlige folk.
Dreadlocks og vilt Wolfmotherhår er selvfølgelig obligatorisk.
Dreadlocks og vilt Wolfmotherhår er selvfølgelig obligatorisk.
The Last Hippie Standing? Det var det nærmeste jeg kom. Er de utdødd på ordentlig?
The Last Hippie Standing? Det var det nærmeste jeg kom. Er de utdødd på ordentlig?

Roskilde, det er håp for deg. Selv om det er lagt opp til at man kan leve godt som gladsoss også her, er det fortsatt en ordentlig musikkfestival. Jeg skulle ønske en del norske festivalsjefer hadde orket å ta seg turen nedover for å la seg inspirere.

Men, hvor ble det av sossen da? Jeg lette og lette, men fant ham ikke, verken i han- eller hunutgaven. Kanskje vinden blåste ham vekk i dag. Jeg vet han er her et sted, for jeg sverger: Jeg så ham i går!

Missing person: En ekte soss.
Missing person: En ekte soss.

1 kommentar

Legg igjen noen ord her.

%d bloggere liker dette: